Mekatronik Programı

Programın Amacı

Sanayi ve ticari iş alanlarında kullanılan mekanik, hidrolik-pnömatik, elektrik veya elektronik tabanlı veya bilgisayar kontrollü tüm araç, gereç, ekipman, donanım ve donatım sistemlerinin üretiminde gereken ve bu teknolojik yapıların tanıtımı, dizaynı, kurulumu, kullanımı, bakımı, tamiri ve geliştirilmesi konularında, yetenekli, bilgili ve belli mesleki becerilere sahip; teknik insan gücü yetiştirmektedir.

Genel bilgiler

Programda en son teknolojik donanımlı, Bilgisayarlı Üretim Sistemleri (FMS-CIM), Bilgisayar Destekli Çizim ve Tasarım, Hızlı Prototiplime, Kaynak Robotu, Malzeme Analizi (SEM, X-Ray difraktometre ve spektrometre), Pnömatik, Elektropnömatik (MPS), Hidrolik, Elektrohidrolik, Proses Kontrol, Elektrik-Elektronik, Veri İşleme, Akustik ve Titreşim ve Otomotiv Elektroniği laboratuarları bulunmaktadır.

Öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamada kullanabilmeleri için sektör-üniversite işbirliği sağlanmaktadır.Meslek dersleri sektörün ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanır ve sektör deneyimine sahip öğretim elemanları tarafından verilmektedir.

Programda, 1 yıl İngilizce hazırlık isteğe bağlıdır.

Öğrenciler 2. sınıfta çeşitli seçmeli dersler aracılığıyla, alanları dışında da bilgi sahibi olma şansına sahip olmaktadırlar.

Bu program YGS-1 puanı veya sınavsız geçiş hakkı ile tercih edilebilir.

30 iş günü yapılan zorunlu staj uygulaması, öğrencilerin çalışma ortamlarını tanıyıp, mesleğe başlama açısından yönlendirici ve eğitici olmaktadır.

Çalışma Alanları

Mekatronik, mekanik, elektronik, elektrik, bilgisayar alanlarının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan ve son derece hızla gelişen bir daldır. Bu nedenle mekatronik teknisyenleri otomasyon sistemlerinin kullanıldığı endüstriyel üretim yapan işletmeler, otomotiv endüstrisi, savunma sanayi, malzeme işleme, görüntüleme endüstrisi, kopyalama makineleri, tüketici ürünleri, bankacılık, kimya, tıp, tarım, inşaat gibi alanlarda çalışan firmalarda iş bulma olanağına sahiptirler. Kendi işyerlerini de açabilirler. Özellikle robot teknolojisi kullanan işletmelerde mekatronik teknisyenine ihtiyaç duyulmaktadır.

Dikey Geçiş yapılabilecek Lisans Programları

•          Elektrik Mühendisliği
  •          Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  •          Elektronik Mühendisliği
  •          Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  •          Endüstri Mühendisliği
  •          İmalat Mühendisliği
  •          Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  •          Makine Mühendisliği
  •          Mekatronik Sistemler Mühendisliği
  •          Mekatronik Mühendisliği
  •          Uzay Mühendisliği
Bu içerik 16/10/2015 tarihinde güncellenmiştir.