Ortadoğu Projesi

Ortadoğu, ilk medeniyetlerin doğuş noktası olması, dinler ve milletler arası büyük çekişmelere ve savaşlara sahne olması nedeniyle asırlardır stratejik bir konuma sahip olmuştur. Günümüzde de küreselleşmenin etkisi ve yeni dünya düzeninde güç dengeleri açısından Ortadoğu önemini korumaktadır.

Doğu ile Batı dünyası arasında köprü vazifesi gören Türkiye için de Ortadoğu’nun siyasi, ekonomik, tarihsel ve stratejik yönlerden incelenmesi ve anlaşılması büyük önem arz etmektedir. Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu olarak bu önemin farkında olmakla birlikte “Ortadoğu Projesi” kapsamında bu farkındalığı artırmak amacıyla makale ve raporlar yayımlamakta; yuvarlak masa toplantıları, panel ve konferanslar düzenleyerek Ortadoğu konusunda akademik bir platform oluşturmayı ilke edinmekteyiz. Geniş katılımlı programların yanı sıra, iki ülke arasında akademik diyaloglar geliştirmekte ve çeşitli yurtdışı programları ve saha çalışmalarıyla da Ortadoğu’nun bizzat yerinde anlaşılmasını sağlayacak çalışmalar düzenlemektedir. Bu anlamda “Siyaset Okulu Ortadoğu” programımız ile önceden edindiğimiz tüm bilgileri gerçekliğiyle buluşturmak adına İsrail ve Filistin’i ziyaret etmekte, sosyal, politik ve ekonomik dinamikleri yerinde, yaşayarak anlamaktayız.

Çalışma Konuları:

İsrail-Filistin Sorunu

Arap Ülkelerinde Kadının Durumu

Arap Ülkelerinin Geleceği

Ortadoğu’da Enerji Politikaları

Ortadoğu’da Sürdürülebilir Barış

İran

Bu içerik 23/12/2011 tarihinde güncellenmiştir.