Çizgi Film ve Animasyon

Çizgi film ve animasyon disiplini, hem ticari hem sanatsal anlamda, günümüzde özellikle reklam, eğlence, eğitim alanlarında mobil platformların ve internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygınlaşmış, yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin geniş kitleler tarafından tüketilen popüler bir mecraya dönüşmüştür. Türkiye, eğitim ve sinema sektöründe olduğu gibi çizgi film ve animasyon alanında da endüstrileşme yolunda önemli adımlar atmaktadır. Hem devlet televizyonları hem de ülkemizde var olan yabancı medya kuruluşları artık Türkiye pazarından yerli yapımları talep etmektedir. Eğitim kurumları yetişkinler ve çocuklar için özel hazırlanmış eğitsel çizgi film ve animasyon filmler talep etmektedir. Çizgi film ve animasyon tanıtım ve reklam alanı için de önemli bir yaratıcı mecra görevi üstlenmiştir. Beklenilen büyüme ve ivmenin elde edilebilmesi için sektörün ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağının karşılanması gerekmektedir. Bu da ancak sağlam bir eğitim altyapısının kurulması ile mümkün olacaktır. Ülkemizde ve İstanbul özelinde çatısı altında sanat, teknoloji, iletişim eğitim ve sektör gibi farklı disiplinleri ve çalışma prensiplerini buluşturan yaklaşımıyla "Çizgi Film ve Animasyon", sektöre nitelikli insan kaynağı sağlamayı ve yaratıcı, yenilikçi projeler ve ekipler çıkartarak, gerek yerel gerekse de küresel düzeyde başarılar elde etmeyi amaçlamaktadır. İlk yıl altyapı derslerinde buluşacak olan öğrenciler, ikinci yıllarında yetenekleri doğrultusunda canlandırma film ya da görsel efekt dikeylerinden birini seçerek uzmanlaşma yolunda ilk adımlarını atmış olacaklardır. Proje derslerinde tekrar yolları kesişecek olan öğrenciler, film ekiplerine dönüşerek öğretim kadromuz danışmanlığında birlikte üreteceklerdir. Üniversitenin sektörle işbirliği sistemi üzerinden yapılacak yurtiçi ve yurtdışı stajlar, öğrencilerin deneyimini pekiştirecek, bilgilerini güncelleyecektir.

Çizgi Film ve Animasyon Bölümü sanat, tasarım ve teknolojiyi buluşturan disiplinlerarası yaklaşımıyla, İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet göstermekte olan VR Lab (Sanal Gerçeklik Laboratuarı) tarafından üretilmekte olan CGI (Bilgisayar Destekli Görüntü) ve animasyon içerikli projeler destek, Sinema & Televizyon ve Fotoğraf & Video bölümleri tarafından üretilen projelere animasyon ve görsel efekt desteği, Oyun Tasarımı lisans ve yüksek lisans programlarına hikayeleştirme, karakter oluşturma gibi özel alanlarda içerik üretme açısından doğrudan destek verecektir. İstanbul’un merkezinde, sektörle çalışarak etkin bir fark yaratacak olan bu programda öğrencilerimiz ve mezunlarımız gittikçe dallanan yurtdışı akademik bağlantılarımız ve yerli-yabancı geniş sektörel iletişim ağımızdan faydalanabileceği gibi; kendi takımını kurup kendi projesini geliştirerek, fon programlarına da başvurabilecek ve destekçilerle buluşma şansı elde edecektir. Katma değeri yüksek bu alanın ihtiyaç duyduğu bilgili, üretken, işine tutku duyan, gelişime açık insan kaynağı sinema, televizyon, reklam, internet, oyun mobil uygulama gibi mecralarda aşağıdaki görevler özelinde, bu program sayesinde karşılanabilecektir:
  • Çizgi Film ve Animasyon Yapımcısı, Yönetmeni, Senaristi
  • Karakter Tasarımcısı
  • Konsept Tasarımcısı
  • 3D Modelleme ve Uygulama, Bilgisayar Destekli Görüntü-Görsel Efekt (CGI), 2D-3D Render, Motion Capture ve Motion Track Uzmanı
Bu içerik 06/04/2017 tarihinde güncellenmiştir.